Przykłady organizacji, które mogą certyfikować System HACCP na zgodność z kodeksem i prawem żywnościowym:
- zakłady przetwórstwa żywności: fabryki, cukiernie, piekarnie, ubojnie, masarnie
- zakłady żywienia zbiorowego: hotele, pensjonaty, szpitale, sanatoria, szkoły, przedszkola, żłobki
- lokale gastronomiczne: bary, restauracje, kawiarnie
- sklepy, hurtownie i magazyny spożywcze
- firmy cateringowe
Założenia:
• audyty przeprowadzamy corocznie w okresie 3-letniej ważności certyfikatu
• audytorzy oceniają bieżące funkcjonowanie systemu HACCP w Państwa firmie, wg listy kontrolnej opracowanej zgodnie z wymaganiami prawnymi i branżowymi
• audyty przeprowadzane są przez doświadczonych auditorów IRCA wg wymagań normy ISO 19011
• czas trwania audytu: do uzgodnienia po zapoznaniu się ze specyfiką firmy
Zakres:
1. Ocena dokumentacji oraz poziomu funkcjonowania systemu i organizacji
2. Identyfikacja mocnych i słabych stron (niezgodności)
3. Przygotowanie i przesłanie raportu z audytu
Firmy zainteresowane programem certyfikacji Systemu HACCP, prosimy o
kontakt w celu omówienia warunków współpracy.