Certyfikacja

Program certyfikacji ma na celu obiektywną weryfikację procesów produkcji i dystrybucji wyrobów spożywczych pod kątem zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności na każdym etapie procesu produkcyjnego - od przyjęcia dostawy, poprzez magazynowanie i obróbkę, aż do momentu trafienia produktu do klienta.
Certyfikacja Systemu HACCP zgodnego z kodeksem i prawem żywnościowym potwierdza, że dana organizacja wdrożyła i utrzymuje System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności HACCP w zakresie zgodności z wymogami:
• Codex Alimentarius CAC/RCP 1-1969, Wersja 3 (1997) z późniejszymi zmianami
• Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594 i 1893 oraz z 2016 r. poz. 65, 1228 i 1579) z późniejszymi zmianami

Przykłady organizacji, które mogą certyfikować System HACCP na zgodność z kodeksem i prawem żywnościowym:
- zakłady przetwórstwa żywności: fabryki, cukiernie, piekarnie, ubojnie, masarnie
- zakłady żywienia zbiorowego: hotele, pensjonaty, szpitale, sanatoria, szkoły, przedszkola, żłobki
- lokale gastronomiczne: bary, restauracje, kawiarnie
- sklepy, hurtownie i magazyny spożywcze
- firmy cateringowe
 
Założenia:
• audyty przeprowadzamy corocznie w okresie 3-letniej ważności certyfikatu
• audytorzy oceniają bieżące funkcjonowanie systemu HACCP w Państwa firmie, wg listy kontrolnej opracowanej zgodnie z wymaganiami prawnymi i branżowymi
• audyty przeprowadzane są przez doświadczonych auditorów IRCA wg wymagań normy ISO 19011
• czas trwania audytu: do uzgodnienia po zapoznaniu się ze specyfiką firmy

Zakres:
1. Ocena dokumentacji oraz poziomu funkcjonowania systemu i organizacji
2. Identyfikacja mocnych i słabych stron (niezgodności)
3. Przygotowanie i przesłanie raportu z audytu

Firmy zainteresowane programem certyfikacji Systemu HACCP, prosimy o kontakt w celu omówienia warunków współpracy.
certyfikatHACCP.pl | Audyt i certyfikacja Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności | Wrocław i cała Polska